Træning af ældre heste

Af Hestefysioterapeut Rikke Riis, Equifysio

Hos ældre heste sker der en naturlig nedbrydning af kroppen. Fysisk aktivitet er med til udskyde den funktionelle forringelse, der følger når kroppen ældes. Som fysioterapeut vil jeg gerne understrege, hvorfor god træning & aktivitet er essentiel hele vejen gennem hestens liv.

Træningsdosering

Udover hestens historik i form af tidligere skader, sygdomme og andre udfordringer, skal der tages udgangspunkt i den ældre hest her og nu. Parametre som ernæringstilstand, sundhedstilstand og ikke mindst træningsniveau må man tage individuelle hensyn til, når der planlægges træning. En ældre hest, der har været aktiv hele livet skal endelig bevare sit aktivitetsniveau i det omfang bevægeapparatet tillader det. Ved en ældre hest, der skal sættes i gang efter pause kræves det, at rytteren har føling og et godt klinisk blik. Hesten skal vurderes undervejs i forløbet og træningen derefter reguleres. Kunsten er at ramme det træningsniveau hesten er på og sikkert bygge den op eller vedligeholde den - uden at provokere bevægeapparatet.

Andre hensyn

Vær opmærksom på at en del ældre heste udfordres i vendinger, overtrædninger og på volter pga. øget belastning på bevægeapparatet. I de situationer er det vigtigt at skåne hesten og derfor forlange mindre. Derudover kan ældre heste have besvær med at rejse sig, vende på staldgangen og komme ud af boksen om morgenen, hvilket der skal tages hensyn til.

Undervurdér ikke skridt

De fleste ældre heste kan sagtens holde til skridtarbejde/skridt for hånd, fordi både intensiteten og belastningen på hestens bevægeapparat er minimal. Skadesrisikoen er relativ lav, kontinuiteten kan let opretholdes og derfor er skridt en vigtig brik i træning/genoptræning af den ældre hest.

Konsekvenser i bevægeapparatet

Ved inaktivitet: Nedsat ledbevægelighed, nedsat styrke, nedsat koordinering/balance og dårligere kondition.

Ældre heste: Slappe posturale ledbånd, der blandt andet påvirker over knæled, giver understillede bagben, bløde koder og bagtil brudt tåakse. Langs rygsøjlen ses typisk at hesten får et markant større svaj.

Har man en ældre hest, der samtidig er inaktiv forringes hestens funktion kraftigt – det er her at fysisk aktivitet spiller en vigtig rolle, så hestens vitalitet forbedres og sekundære diagnoser forebygges.

Fysisk aktivitet

Ved ledaktivitet produceres der ledvæske, som ernærer brusken, der gerne skal bevares intakt og tyk så længe som muligt. Brusk har til formål at stødabsorbere samt mindske modstanden i et led. Jo længere tid man kan holde led, kapsel & brusk sundt, jo mere kan degenerationsprocessen udskydes. En del ældre heste lider netop af forandringer i deres led, og derfor er det især relevant at bevare de tilladte funktioner i bevægeapparatet.

Træningstips, der forlænger holdbarheden i løbet af hestens uddannelse:

  • Træningsvariation så hesten udvikles og udfordres i hele bevægeapparatet - for netop at undgå ensidige gentagne bevægelser.
  • 1-2 gange ugentlig træning fra jorden: Eksempelvis longering/træning over høje cavalettis, for netop at bevare ledbevægeligheden og styrke musklerne i hele bevægebanen. Trække- & løbeture med hesten kan bestemt også anbefales.

  • Restitution er lige så vigtig som træning, da det er i restitutionsfasen at musklerne har tid og mulighed for at blive bygget op. Jo hårdere træning – jo længere restitution.
  • Ændring af intensitet i træningen i løbet af ugen. Intensitet kan justeres i forhold til kondition (forpustet/svedig) eller øvelsessværhedsgrad (samling, bæring, overtrædning).
  • Kontinuitet i træningen af hesten er vigtig i forhold til at opnå det bedste træningsresultat.
  • Undgå ledsmerter og irritation af væv i hestens bevægeapparat før, under eller efter træningen.
  • Udfør supplerende refleks- og gulerodsøvelser fra jorden for at opnå større udbytte af den primære træning (se øvelser på www.equifysio.dk).

En løbetur med hesten er god og skånsom træning

Trivsel

Generelt for at forbedre trivselen af den ældre hest anbefales det at hesten får et årligt sundhedstjek af dyrlægen, får korrigeret tandstilling hver 6.-12. måned og sørg for at anvende en dygtig beslagsmed kontinuerligt. Styrk sundhedstilstanden hos den ældre hest med den optimale træningsdosering. Jo mere aktiv og fit hesten er på sine ældre dage - jo mere ubesværet er det for den at blive gammel.

God fornøjelse

Rikke Riis, Equifysio

Hestens alder sammenlignet med menneskets alder

(The BHS veterinary manual, 2012)

5 års hest = 20 års menneske

10 års hest = 40 års menneske

15 års hest = 50 års menneske

20 års hest = 60 års menneske

25 års hest = 70 års menneske

30 års hest = 80 års menneske

35 års hest = 90 års menneske