Behandling af kværke

Man kan vaccinere mod kværke, men vaccinen er pt. ikke markedsført i Danmark. Vaccinen dækker nu heller ikke fuldstændig mod kværke. Dog er heste, der har haft kværke, være beskyttet i et langt stykke tid efter at have haft infektionen. Efter mange år kan hesten være uheldig og få infektionen igen - men der går typisk en årrække. 

Er hesten smittet og har symptomer, kan du hjælpe den på forskellige måder til den selv har bekæmpen infektionen. Som det første skal du kontakte din dyrlæge, som så kan bekræfte, at det er kværke, og som kan hjælpe med rådgivning om behandlingen. Man kan desuden give smertestillende og feberdæmpende medicin. Antibiotika anvender man normalt ikke i forbindelse med bekæmpelse af en kværkeinfektion. 

Hvis bylderne, som hesten får under kæbegrenene, bliver for ømme, kan dyrlægen vælge at spalte dem, det vil sige, at stikke hul på den, så trykket lettes, og så pusset kan komme ud. 

Du kan selv hjælpe din hest ved at give den en varm, tør boks med rent strøelse, der ikke støver, og opblødt foder. 
 

Hvad er prognogsen for heste med kværke?

Langt de fleste heste, der får kværke, kommer sig helt uden komplikationer. Dog er der en lille risiko for, at den kan få spredning af infektionen til andre steder i kroppen, eller, at der kan tilstøde immunmedierede sygdomme. 

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE