Freja har mange år endnu

freja-august-2013.jpg

Freja August 2013

Freja er en 25 år gammel blanding mellem dansk varmblod og jysk hest, og hun har været brugt som skovturshest de sidste 12 år. De sidste 3-4 år har det primært været skridt-ture, men hvis Freja har lyst til mere fart over feltet, så traver vi også indimellem.

Jeg har redet på Freja siden 1996, hvor hun blev brugt til let dressur også. Dette var nok mere mine ambitioner, for Freja er en lidt tung dame, og egner sig mest til hygge J Hun har spat i venstre has og er gigt-plaget i forbenene ind imellem, men dette hjælpes heldigvis af daglig indtag af glukosamin i foderet.

Ellers bliver hun brugt til en masse hygge og hun er ude og gå ture mindst 5 gange om ugen. Dog er det mindre i perioder hvor jeg har meget travlt på skolen. Men jeg tror på, at det er daglig motion der holder hende i gang.

freja-dec-2013.jpg

Freja December 2013

Symptomer og sygdom:

De eneste symptomer Freja havde, var egentlig hendes pels som var meget lang i nogle områder og ville ikke fælde ordentlig af om sommeren. Det var i forår/sommeren 2012, at jeg blev opmærksom på, at hendes pels var blevet lidt ”underlig”. Ellers var hun ikke som sådan forandret – Freja er meget stille af sig af natur, og det var ikke sådan at jeg har kunnet mærke nogen forskel i hendes humør eller noget.

Jeg havde flere gange qua mit studie tænkt tanken, at Freja kunne være en mulig Cushing eller EMS hest, da hun ud over pelsen, også havde en moderat fedtkam ved manen. Min dyrlæge havde også flere gange opfordret mig til at få Freja testet, men jeg havde ikke lyst til at få hende diagnosticeret med en sygdom, som jeg ikke havde råd til at behandle mens jeg er studerende. Derfor gik der også lang tid fra de ydre tegn viste sig, til jeg fik hende testet.

Freja var dog skidt en aften og jeg besluttede mig for at få hende testet. Og selvfølgelig var hendes ACTH-tal højt. Freja blev sat i behandling i oktober 2013, hvorefter der blev taget kontrol-blodprøver 6 uger efter.

Sikke en kamp for at få de piller i hende, hvor har jeg dog været grædefærdig mange gange, fordi jeg skulle tvinge dem i hende. Jeg har forsøgt gemt piller i gulerødder og andet lækkert som hun elsker – hvilket resulterede i, at hun næsten ingenting ville spise i lang tid, fordi hun var så mistroisk over alt jeg gav hende. Men det lykkedes at finde en god metode, og allerede efter 6 uger var Freja inden for det normale reference-interval (hurra!). Vi fortsatte behandlingen med startdosis af medicinen i noget tid (mener ca. 6 mdr.), og satte hende lidt ned, da hun havde tabt sig en del efter igangsættelse af behandling, og senere blev dosis yderligere reduceret.

freja-april-2014.jpg

Freja April 2014

Freja tabte den grimme lange pels og fik fin sommerpels igen. Hun ændrede form og tabte nogle kilo. Hendes fedtkam blev også reduceret, men der er stadig noget (hvilket hun altid har haft). Ud over det, fik jeg en hest der var energisk og glad – kunne sågar finde på at blive vild på tur! I sommeren 2014 lignede hun sig selv for mindst 5 år siden. Freja så så godt ud!!! Der var flere der sagde at de kunne se en kæmpe forskel på hendes udseende, men også at de kunne mærke forskel på hendes humør.

freja-august-2014.jpg

Freja August 2014
 

Der blev taget kontrol blodprøver igen i efteråret 2014 og der viste det sig, at vi nok havde været lidt for optimistiske med at sætte hende ned på en helt lav dosis. Jeg synes også at der var begyndt at komme flere dårlige dage, hvor hun virkede trist. Hendes tal var steget og derfor satte vi hende lidt op i dosis igen. Jeg fik lavet yderligere kontrol blodprøver for nyligt i januar 2015 for at tjekke tallet igen, og det lå på 29,5 (med grænse på 29). Jeg har besluttet at sætte hende op på startdosis igen (med start i slutningen af januar 2015) og vil have taget kontrol igen om 6-8 uger. Freja ligger åbenbart lige midt imellem mellem og høj dosis.

Det er noget af en udgift til hendes medicin, men sådan må det være. Jeg kan se hvilken forskel det har gjort for Freja.

Freja har været redet under hele forløbet, der har ingen ændringer været.

Vinteren nu her har været hård ved hende, da hun har haft rigtig dårlig mave og har tabt sig meget. Vi arbejder på at få huldet tilbage nu ved fodring med Linamix (EquiFirst) som tilskud til hendes musli (St.Hippolyt). Hun får også irish mash hver dag. Som nævnt tidligere får hun også glukosamin dagligt til de gamle ben. Freja fik kæmpe vinterpels her i starten af vinteren (tænkte åh nej!), men den er fin jævn og sidder ikke i totter på nogen måde som den gjorde før i tiden. Hun er så småt begyndt at fælde den lidt af nu igen.

Jeg er virkelig så glad for at Freja blev testet og vi fik styr på hendes sygdom, det betyder alt i verden at have en glad hest. Håber jeg har min Freja i mange år endnu.

Mange hilsner

Mette K.

København

freja-foedselsdag-25-aar-december-2014.jpg

Freja fejrer 25 års fødselsdag, december 2014

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE