Behandling af gigt

Behandling af gigt har til formål at reducere smerten og stivheden og dermed øge mobiliteten, så livskvaliteten forbedres. Gigt kan ikke kureres, men symptomerne kan i de fleste tilfælde kontrolleres. Oftest anvendes NSAID’s (ikke-steroide smertestillende lægemidler). NSAID’s nedsætter dannelsen af de stoffer, som er ansvarlige for udvikling af smerte og inflammation i leddet. Hvor lang tid og med hvilket lægemiddel din hest skal behandles, afgør din dyrlæge.

Derudover kan fysioterapi, bandagering og kontrolleret motion også være en del af behandlingen.

Behandling bør altid foregå i samarbejde med ens dyrlæge. Prognosen varierer efter gigtens omfang og tidligere skader på led og ledbrusk, men helingsprocessen kan tage lang tid hos ældre ponyer og heste.

Forebyggelse af gigt

Regelmæssig brug er den bedste måde at opretholde et sundt bevægeapparat hos aldrende heste; bevægelse er den bedste medicin til aldrende led, sener og muskulatur. Husk på at hestens figur ændrer sig med alderen, derfor er vigtigt at se efter at sadel og andet udstyr stadig passer til hesten. Man skal også bruge ekstra tid på at varme op og køle ned. Det tager også længere tid for en ældre hest at komme i form end da den var ung, og den vil ikke kunne præstere på samme niveau som da den var ung. Hvis man ønsker at bruge den aldrende hest regelmæssigt gennem sommerhalvåret, er det derfor en god ide at også holde den i gang gennem vinteren.

Man bør være påpasselig med, at hesten ikke bliver overvægtig, da de ekstra kilo vil belaste leddene yderligere.

I mange tilfælde kan man forbedre en aldrende hests bevægelsesfrihed ved at sørge for optimal beskæring og evt. beslag, og i nogle tilfælde specialbeslag.

Det er en god ide at beskytte hesten mod kulde om vinteren; et til årstiden passende dækken vil gøre at den lettere vil føle sig tilpas og derfor også bevæge sig normalt uden døre.

Fodertilskud mod gigt

Der findes mange forskellige tilskudsfoder til at forbedre ledfunktionen hos en hest med artrose. Disse fodersupplementer kan indeholde chondroitin sulfat, glukosamin, hyaluron syre, methylsulfonylmethan (msm), yucca, grøn læbet musling ekstrakt (GLME) eller en kombination af disse. Brugen af disse led understøttende produkter kan have fordelagtig indvirkning på en hest med artrose eller en anden form for ledrelateret halthed. Men være opmærksom på at indholdet i disse produkter kan variere meget, og der anbefales at anvende et produkt med videnskabeligt dokumenteret virkning. Man skal også være klar over, at nogle heste vil fungere betydelig bedre på et tilskudsfoder, mens andre ikke vil have gavnlig effekt af samme produkt.

Fodertilskud kan være et godt supplement til behandling af gigt