Om gigt

Hvad er gigt?

Når man taler om gigt eller artrose hos hest er der tale om osteoartrose, en smertevoldende lidelse oftest i leddene. Nogle gange beskrives artrose som DJD (degenerativ led sygdom). Ofte starter gigt med en steril betændelsestilstand (inflammation) inde i leddet, som kan give skader og forandringer på brusk, knogle og ledkapsel.  Inflammationen kan for eksempel opstå på grund af slidtage eller en skade.  Det, man som ejer lægger mærke til hos hesten, er hævelse, stivhed og eventuelt halthed.

Bruskflader med gigtforandringer

Sunde bruskflader uden forandringer

Hvorfor kommer gigt?

Gigt kan begynde på hvilket som helst stadie af hestens liv, men bliver ofte forværret med alderen. Mange gange er der ikke en specifik grund til at hesten udvikler artrose, det er oftest pga. brug og slitage, men uhensigtsmæssig benstilling, manglende hovpleje, og meget intensiv eller forkert brug, kan øge risikoen for at en hest udvikler artrose. Artrose kan ikke helbredes, men kan ved hjælp af god management og optimal pleje, og nogle gange medicinering holdes i skak med stor succes, så hesten har minimale gener af lidelsen.

En Engelsk undersøgelse fra 2011 har vist at halthed er den hyppigste årsag til at aldrende heste (>15 år) bliver aflivet, og den mest almindelige årsag til halthed hos ældre heste er (osteo)artrose.


Skader og overbelastning kan med tiden føre til gigtforandringer

Sådan kan du forebygge skader på bevægeapparatet hos din hest

  1. Sørg for korrekt og regelmæssig hovpleje
  2. Sørg for at hesten bliver ved med at motioneres også efter at dens aktive karriere er overstået.
  3. Sørg for at hesten har god nok kondition til at udføre det arbejde, du beder den om.
  4. Undgå overvægt/fedme da det giver ekstra belastning på lemmerne
  5. Sørg for optimal ernæring evt. med et tilskudsfoder der understøtter ledfunktionen og muskulaturen
  6. Motioner kun hesten på et egnet underlag