Forfangenhed

Mange heste med PPID udvikler forfangenhed. Dette er en meget smertefuld tilstand, hvor hovkapslen løsner sig fra det underliggende væv. I alvorlige tilfælde kan hovbenet dreje sig, og skaden vil være uoprettelig. Hos nogle heste med PPID er forfangenhed det eneste symptom på sygdommen. Studier viser, at omkring halvdelen af hestene med PPID udvikler forfangenhed, hvis ikke deres sygdom behandles.

Andre studier har vist, at omkring 40% af tilfældende af forfangenhed skyldes PPID. Derfor er det vigtigt, at finde ud af, om hesten har PPID, hvis den pludselig bliver forfangen uden at dyrlægen har kunnet finde en anden årsag til forfangenheden.

forfangenhed_symptomer_klassisk_savbuk.jpg

Klassisk "savbuk"-stilling hos forfangen hest  

De mest iøjnefaldende symptomer på forfangenhed er:

  • Løsningen af hovens læderhud gør meget ondt på hesten. Derfor er pludseligt opståede kraftige smerter i hovene hovedsymptomet. Dette vil vise sig som en stikkende, smertefuld gang.
  • Da hesten ofte har ondt i begge forhove, vil den være uvillig til at gå. Den står med forbenene strakt frem med sænket hoved og vægten lagt på bagbenene.
  • Øget puls på forbenene kan mærkes specielt de første dage. Nogen gange kan dette mærkes før hesten får kraftige smerter.
  • Lidelsen er så smertefuld, at man ikke kan løfte ben på den, da det gør for ondt at stå på ét forben

Når disse symptomer opstår, er skaden nede i lamellerne allerede sket, og enhver behandling vil bestå i at fjerne årsagen, og sørge for mindst mulig yderligere skade i hoven, dvs. at mindske belastningen på lamellerne i den sårbare periode, hvor basalmembranen ikke fungerer.

Tidligere tilfælde af forfangenhed kan ses på hovene, hvor der kan ses ringe, som ikke er parallelle med kronranden.

forfangenhed_symptomer_hove.jpg

Forfangenhedsringe på hovene

 

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE