Om PPID

PPID er en hyppigt forekommende stofskiftesygdom hos især ældre heste. Omkring 20% af alle heste over 15 år gamle lider af PPID. Men også yngre heste kan rammes af sygdommen, nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 7 år gamle.

Sygdommen kaldes populært for ”Cushing’s syndrom”, men i modsætning til andre dyrearter, har hesten ikke problemer med sine binyrer, i stedet er det reguleringen af hormonerne fra hjernen, som er påvirket.

om-ppid_tab_af_muskler.png

Tab af muskulatur hos hest med PPID

Hos en PPID ramt hest sker der en nedbrydning af nerver i den del af hjernen, der hedder hypothalamus, som medfører, at hesten ikke producerer tilstrækkeligt af stoffet dopamin. Det gør, at der kommer ubalance i en lang række andre hormoner i kroppen, blandt andet ACTH fra hypofysen og cortisol fra binyrerne.

Det forhøjede niveau af ACTH kan betyde, at hestens bynyrer producerer for meget af stresshormonet cortisol, at bugspytkirtlen kan producere for meget insulin, og dette resulterer i symptomerne forbundet med PPID.

Fordi det er selve ”kommandocentralen” for hormonerne, der er syg, vil rigtig mange hormoner i kroppen være ude af balance, og derfor vil symptomerne på sygdommen også være meget forskellige.

Nogle af symptomerne på PPID forveksles ofte med alderdom, f.eks. muskeltab og nedsat præstation. Men fordi heste med PPID har en høj risiko for at udvikle forfangenhed, er det vigtigt at få stillet diagnosen, hvis man har mistanke om sygdom.

01-02-02-dk-cp-om-ppid2.jpg

Fedtindlejring over øjnene hos hest med PPID

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE