Hvad er mavesår?

Mavesår er en almindelig lidelse hos heste, og det er ikke kun heste i hård træning, der rammes, selvom det er mere almindeligt blandt dem. Mavesår kan være svære at opdage, da symptomerne ofte er diffuse og også kan skyldes flere andre årsager. Der er derfor god grund til at lære mere om mavesår og være opmærksom på, om din hest viser nogle af tegnene. 


Hestens mavesæk 

Hestens mave har til opgave at samle det foder hesten indtager, inden det sendes videre ind i tarmsystemet. For at sikre at bakterier og andre mikroorganismer ikke kommer ind i tarmen og forårsager sygdom, fungerer mavesækken også som en forsvarsbarriere, da den mavesyre, der produceres her, dræber mange af disse mikroorganismer. Der produceres også stoffer i mavesækken, som hjælper med at nedbryde foderet, inden det transporteres videre. 

Hestens mavesæk er relativt lille i forhold til resten af mavetarmkanalen. Mavesækken hos en stor hest rummer 8-15 liter, hvilket udgører ca. 8% af mavetarmkanalens samlede volumen. Mavesækken er opdelt i to hoveddele; den glandulære og den non-glandulære del. I den non-glandulære del frigives der hverken mavesyre eller beskyttende stoffer. Slimhinden her minder mere om den i spiserøret og er hvidlig, hvorfor denne del nogle gange kaldes den hvide del

I den glandulære del er der kirtler, der frigiver mavesyre, men også celler, der producerer beskyttende stoffer såsom slim og bikarbonat. Slimhinden i den glandulære del har en rødlig farve, hvor navnet den røde del kommer fra. Mellem disse to dele går en tydelig skillelinje kaldet margo plicatus.  

 

Mavesår hos hest - EGUS 

Mavesår er sår i slimhinden på indersiden af mavesækken. Mavesår hos en hest kaldes EGUS, som er en forkortelse for Equin Gastric Ulcer Syndrome. Mavesår i slimhinden i den hvide del betegnes som ESGD, som står for Equine Squamous Gastric Disease, og mavesår i den røde del betegnes som EGGD, som står for Equine Glandular Gastric Disease. Grunden til denne opdeling af mavesår i disse to katergorier er, at sårene i de forskellige dele adskiller sig noget, både i forhold til årsag og behandling.   

Mavesår i den hvide del, ESGD, er den type sår man har mest viden om. Disse opstår som regel i området lige over margo plicatus, som en direkte følge af, at slimhinden bliver kraftigt udsat for mavesyre. Dette skyldes ofte, at miljøet i mavesækken er forstyrret pga. for eksempel forkert fodring, stress eller hård træning.  

I den røde del af mavesækken er slimhinden normalt beskyttet af slimlaget som produceres af kirtelcellerne. Sår i denne del af maven opstår typisk, når disse beskyttelsesmekanismer af den ene eller anden årsag er svækket, og behandlingen af disse sår kan tage betydligt længere tid. 

 

Symptomer på mavesår 

Mavesår kan være svære at opdage hos heste af flere grunde. For eksempel kan flere af symptomerne også skyldes andre årsager, og nogle heste udviser meget diffuse symptomer som kan være svære at opdage. Nogle udviser ingen symptomer overhovedet. Derfor er det vigtigt at kontakte sin dyrlæge for en omfattende klinisk undersøgelse, og ved mistanke om mavesår, gå videre med andre undersøgelser såsom kikkertundersøgelse (gastroskopi). Ved akutte symptomer bør man altid straks kontakte sin dyrlæge. 

Tegn du skal være opmærksom på:

• Nedsat appetit 

• Vægttab eller dårlig huld 

• Nedsat præstation 

• Mat eller kedelig pels 

• Akut og/eller gentagne episoder med kolik 

• Tegn på smerte som fx. Pain Face (læs mere her) 

• Ligger meget 

• Strækker sig overdrevet ved urinering 

• Efterløb ved defækation (FFL) 

• Ændringer i adfærd (aggression og stress)  

• Utilpashed når gjorden spændes eller overfølsomhed i huden 

• Skærer tænder (føl) 

 

Hvorfor opstår mavesår? 

Undersøgelser viser, at >50% af alle føl, 37% af hobbyhestene, 63% af konkurrencehestene og op imod 93% af alle væddeløbsheste lider af mavesår i en eller anden grad. Det kan derfor forekomme hos alle heste, uanset alder og anvendelsesområde.  

Selvom mavesår har været kendt af dyrlæger i årtier, kan en enkelt faktor, der forårsager dem, stadig ikke udpeges. Man kan se på den eksisterende forskning, at der er flere ting som heste med mavesår har til fælles, og disse klassificeres som risikofaktorer. De vigtigste risikofaktorer som er blevet identificeret er: 

Stor mængde kraftfoder. Kraftfoder består af korn som indeholder meget stivelse. 

Lav mængde grovfoder. Grovfoder virker beskyttende mod udvikling af mavesår. 

Stress. Heste der lever i et stressende miljø, har oftere mavesår. 

Hård træning. Mavesår er mest hyppige hos heste i hård træning. 

Mangel på vand.  Ikke at have fri adgang til vand hele døgnet, er en risikofaktor. 

Andre sygdomme. Andre sygdomme, og stressen som disse medfører kan forårsage mavesår. Mavesår kan også opstå i forbindelse med andre sygdomstilstande af samme årsager som sygdommen skyldes.  

Medicinering. Nogle mediciner kan påvirke maveslimhinden negativt og dermed øge risikoen for mavesår.  

Mavesår hos føl 

Mavesår hos føl er relativt almindeligt, især hos føl, der samtidigt er ramt af andre sygdomme. Det kan skyldes flere ting, såsom stress forårsaget af sygdom, eller at føllet ikke dier normalt. Årsagerne er dog forskellige mellem nyfødte føl og ældre føl.  

Symptomerne på mavesår hos føl ser lidt anderledes ud end hos voksne heste og viser sig hovedsageligt som diarré, anoreksi (at føllet ikke dier), koliksymptomer, savlen, tænderskæren og feber. Disse symptomer kan også være tegn på andre sygdomme og bør altid få alarmklokkerne til at ringe. Mavesår hos føl kan variere fra milde sår, der ikke giver symptomer og heler af sig selv, til svære sår, der kan resultere i at mavesækken perforeres. Derfor er det vigtigt at kontakte en dyrlæge med det samme, hvis du opdager nogle af disse symptomer. 

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE