Opvarmning før et springstævne

Af Af Tobias Grönberg

Opvarmningsbanen

Når jeg kører rundt i landet og holder træninger, foredrag, eller befinder mig på en stævneplads, så er det helt tydeligt, at opvarmningsbanen fremkalder stress og negative følelser hos både ryttere og deres forældre. Det burde jo være stik modsat! Opvarmningen burde være den sidste lille positive forberedelse inden man skal ind på banen og præstere. Derfor giver jeg her nogle tips til, hvordan vi kan skabe en positiv og afslappet følelse på opvarmningsbanen.

Opvarmningsbanen er ikke træning

Man skal gøre sig helt klart, at det man ikke har trænet hjemmefra, det skal man ikke tro, at man kan løse på opvarmningsbanen. Har man for eksempel haft et problem i træningen, så er det bedre at starte en lavere klasse, og så siden gå hjem og øve sig til man har løst problemet.

traening_opvarmning_foer_staevne_spring.jpg


Afspænding

Når mine ryttere kommer ind til opvarmningsspring, så har de sandsynligvis varmet hestene op inden. Her er det vigtigt at lave mange temposkift, mest for at kontrollere at skiftene fungerer lige så godt som til træningen hjemme. Mine ryttere galopperer altid et par omgange i let sæde inden springene. Dette gøres for at få både rytteren og hesten i balance inden man begynder at springe.

Ikke springe for meget

Springer man for meget på opvarmningsbanen, når hesten at blive træt inden den overhovedet kommer på banen. Strategien for hvordan man laver spring-opvarmning er altid lidt forskellig fra hest til hest og fra gang til gang, men ser ofte således ud: vi starter altid på den lodrette med en jordbom foran, så hesten får en smidig og afspændt start. Den springer vi max 3 gange. Derefter går vi over til oxeren, først med højere bagbom, senere med parallelle for- og bagbomme. Den lidt større oxer tager vi altid i stævnetempo, igen for at sikre at temposkiftet fungerer. Derefter går vi tilbage og tager 2 spring på den lodrette lige inden det er tid at skulle på banen. Oftest springes ikke mere end 10 spring til opvarmningen.

Spring ikke for højt

Det kan jo være at hesten kommer ind til springopvarmning og vægrer sig lidt. Så er det vigtigere at man springer med hesten ordentligt fremme foran schenklen, og give hesten mere selvtillid inden klassen.

traening_opvarmning_foer_staevne_ikkeforhoejt.jpg

Spring ikke for højt til opvarmningen

Uro på opvarmningsbanen

Mange oplever, at der er uro på opvarmningsbanen. Det er der ikke noget at sige til med nervøse ryttere og forældre. Det er helt naturligt, at man er nervøs inden et stævne, men man må ikke lade det gå ud over andre. Og da slet ikke andre ryttere, hjælpere eller forældre.

Skab en god stemning til opvarmningen

Når det gælder din egen springopvarmning og den medhjælp man har med, så er det vigtigt, at man inden man møder op har gået igennem, hvordan opvarmningen skal foregå. Så behøver man ikke tage diskussionen på selve banen. I det hele taget skal man ikke tage nogen større diskussioner på opvarmningsbanen. Det forstyrrer de andre ryttere på banen og fjerner fokus fra præstationen hos rytteren.

Hjælp hinanden med springene

En anden god måde at få en god stemning på banen, er at hjælperne står på hver sin side af springene og hjælpes ad med at hæve og sænke springene. For at undgå for mange ændringer i højden på springene kan man gå med når f.eks. oxeren er lav. Inden man forhøjer den, så se lige om en anden er ved at springe på den, og eventuelt om dennes hjælper kan hjælpe til med at ændre højden.

På den måde skabes en positiv stemning på opvarmningsbanen til gavn og glæde for alle.

traening_opvarmning_foer_staevne_hoejtspring.jpg

Om Tobias Grönberg: Træner i spring og military, teamleder for team Sveland pony, tidligere landsholdsrytter for Sverige i military, har vundet EM-sølv i military, samt vinder af Equitop Falsterbo Hunting
 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/falttavlan/tranarportratt-falttavlansryttaren-tobias-gronberg.htm

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE