Træn til holdbarhed og stævne

Af Tobias Grönberg

De fleste kender til den kedelige situation, at man har trænet op til et stævne, men få dage før bliver hesten halt, eller har det ikke alment godt.

Her kommer nogle gode råd til, hvordan vi i vores arbejde med hestene kan forsøge at undgå disse ufrivillige stævne- og træningspauser.

traening_traen_til_holdbarhed_1_toejler.jpg


Smidighed

Når vi begynder med hestene igen efter vinterpausen, bør der arbejdes meget med smidigheden. Løsgørende øvelser som for eksempel schenkelvigninger og åbne dem uden samling. Mange volter, hvor hesten går langt og lavt. En lang og lav form gør at hesten slapper af i muskulaturen – man strækker ryggen, halsen og lænden.

Afspændt hest

En afspændt hest er vigtig i al ridning. Er hesten spændt og uvillig til at arbejde, har den også lettere ved at få skader. Hvis hesten ofte er spændt, bør man kigge på sig selv: har man som rytter givet hesten spændinger gennem forkerte instruktioner, eller har man været for irriteret, når jeg træner? I 9 ud af 10 tilfælde kan man finde fejl hos rytteren som årsag til problemet. Her er træneren meget vigtig. Man skal have en god kommunikation med sin træner, så man kan diskutere og evaluere, hvad der sker. Derigennem finder man hurtigere ud af, hvor der sker fejl. Dermed bliver træningen også mere afslappet.

traening_traen_til_holdbarhed_2_hestmedrytter.jpg


Styrketræning

Efter smidighedstræningen kommer styrketræningen. En afspændt udstrakt muskel har lettere ved at tage imod træningen og er desuden mere holdbar. God styrketræning er gentagelser eller serier, bakketræning er også rigtig godt. Efter styrketræning er det vigtigt, at man giver hesten mindst 48 timer til restitution. Det behøver ikke at være fuldstændig hvile, men let arbejde med lav belastning.

Konditionstræning

Konditionstræning for springheste og militaryheste ser lidt forskellig ud. Heste har til military brug for mere hjerte- og lungekapacitet. Det træner man ved at lave intervalarbejde i galop, som er tilpasset det niveau man skal ride.

Springhesten har brug for en mere eksplosiv kondition, vi træner meget baner. En af årsagerne til dette er, at hesten skal have kondition til at springe flere spring hjemme til træningen, end den skal til et stævne. Hvis hesten er frisk, når den har sprunget en klasse, så kan den også hurtigere restituere før den næste klasse.

traening_traen_til_holdbarhed_3_ryttergraes.jpg


Situationstræning

Situationstræningen har måske ikke så meget med holdbarhed at gøre. Men her forbereder vi heste og ryttere til stævnet. Det gør vi ved at træne forskellige linjeføringer, som kan tænkes at forekomme til et stævne. Dette giver tryghed hos både rytter og hest, at de har prøvet det inden de kommer til stævne.

traening_traen_til_holdbarhed_4_springgroenstribe.jpg


Planlæg korte pauser

Når man laver sin trænings- og stævneplan, bør man også planlægge korte pauser til dyrlægetjek. Bruger man af og til en massør, kan en sådan komme og gennemgå hesten i disse pauser. Det kan være vigtigt at få hesten undersøgt, selvom den virker frisk. Dermed har man noget at sammenligne med, når hesten ikke er frisk. Men skulle hesten få behov for en pause i løbet af sæsonen, så er det bedre at denne pause er planlagt i god tid inden et vigtigt stævne, så en rehabiliteringspause ikke ligger lige op til et stævne.

En lille tjekliste

  • Smidighed
  • Styrke
  • Kondition
  • Forebyggende: massør, dyrlæge, godt underlag når man træner, Equitop Gonex til ledene.

”Kend din hest – Lyt til din hest”

Om Tobias Grönberg: Træner i spring og military, teamleder for team Sveland pony, tidligere landsholdsrytter for Sverige i military, har vundet EM-sølv i military, samt vinder af Equitop Falsterbo Hunting.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/falttavlan/tranarportratt-falttavlansryttaren-tobias-gronberg.htm

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE