Træning i kulde

Af Dyrlæge Urd Moe

 

traening_traening_af_heste_i_kulde_stemningsbillede.jpg

Træning af heste i kulde – under 15 minusgrader

Der anbefales at undgå træning, som gør hesten forpustet, når temperaturen er meget lav. Ved lave temperaturer kan kold luft udtørre og nedkøle hestens luftveje. 

De øvre luftveje medvirker til at opvarme luften samt tilføre fugtighed før luften kommer ned i lungerne, men ved meget lave temperaturer kan de øvre luftveje ikke nå at varme den ekstra mængde luft op, som hesten indånder under træning. Minutvolumen bliver for høj.

I hvile kan minutvolumen, dvs. den mænge luft hesten trækker ned i lungerne på et minut, være omkring 15 liter. Når hesten løber i galop eller hurtig trav, så kan minutvolumen øges til 1500 liter, og så kan det være svært for de øvre luftveje at nå at varme op al luft. 

Der er delte meninger om hvad dette i praksis betyder for træningen. Det er meget individuelt hvornår og hvilken slags træning det er, og det afhænger også af hestens alder, race, kondition og om den er vænnet til et koldt klima. Hobbyheste i dårlig træning kan f.eks. holdes igang med skridtture i varieret terræn.

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE